Novice Klub Galerija Forum Blog
           
     
 
27. oktober 2011 TanjaM
Ste vedeli, da obstaja univerzalen humor, ki zabava vse – tudi tiste, ki trdijo, da nimajo smisla za humor.

Smeh je pol zdravja
Znanstveniki so z mnogimi raziskavami podkrepili trditev in z zagotovostjo zatrdili, da ne gre samo za eno izmed babičinih modrosti. Dokazano je, da smeh in humor uravnavata krvni pritisk, spodbujata cirkulacijo krvi in prispevata k vsesplošnemu boljšemu počutju, zato se čim pogosteje smejte.

Čemu se smejimo vsi?

Že res, da je humor in njegovo dojemanje subjektivno, vendar pa znanstveniki trdijo, da to drži le do neke mere. Obstaja tudi univerzalni humor, ki naj bi zabaval vse. Doktor Ramachandrana, direktor Centra za možgane na Univerzi v Kaliforniji, je znan raziskovalec možganov, ki je objavil več hipotez o nevroloških učinkih smeha. Postavil si je vprašanje, zakaj se ljudje smejemo in želel poiskati skupni imenovalec humornih elementov, ki nasmejejo vse.

Nepričakovani obrati

Vas zanima, kako smešna bi morala biti šala, da bi se ob njej nasmejali vsi? Skupni imenovalec vseh komičnih situacij je neskladje med pričakovanim in resničnim razvojem dogodkov. Ko vam nekdo začne pripovedovati šalo, imate določena pričakovanja o tem, kako se bo ta razvijala. Če ima šala nepričakovan obrat, pride do čustev, ki so neskladna z vašo idejo o tem, kako naj bi se zgodba razvila. To privede do humorja in posledično do smeha. To naj bi zabavalo vse – tudi tiste, ki trdijo, da nimajo smisla za humor.

Vir: www.zurnal24.si
 
Prijava
uporabniško ime
geslo
zadnja tema:
stran je omogočila:
 
  Cesta Marežganskega upora 2, 6000 Koper | Tel. +386 5 6658 231; Fax. +386 5 6658 299 | TR.ŠT.10100-0035808321