Novice Klub Galerija Forum Blog
           
     
 
17. september 2010 TanjaM
Govorico telesa je težko nadzorovati, toliko težje, če je položaj, v katerem smo se znašli, stresen. Za ženske so značilne nekatere geste, zaradi katerih se na sestanku, pogajanjih ali pogovoru za službo spravijo v podrejen položaj.

Čeprav smo ženske spretnejše pri branju govorice telesa, za obvladovanje lastnih gest in kretenj tega ne bi mogli zatrditi. Strokovnjaki pravijo, da je govorico telesa težko nadzorovati, toliko težje, če je položaj, v katerem smo se znašli, stresen. Če opazite, da se pri sogovornikovi izjavi nekaj ne ujema, da vas nekaj moti, to preprosto pomeni, da se dejstva, ki jih izražajo besede, ne ujemajo s čustvi, ki jih izraža govorica telesa. Govorica telesa je tista, ki vas je zmotila in ki - ponavadi - govori resnico.

Določenim nezaželenim kretnjam se z nekoliko spretnosti in pazljivosti izognemo. Poglejmo si nekaj takih, ki so značilne za ženske in jih lahko, na primer na sestanku, pogajanjih ali pogovoru za službo, spravijo v podrejen položaj.
Čezmerno smehljanje

Veliko raje se družimo in poslujemo z ljudmi, ki se znajo nasmehniti. Smehljaj na sogovornikovem obrazu pomeni, da se oseba v vaši družbi počuti dobro. Govorimo o pristnem nasmehu. Če se nekdo v vaši družbi počuti dobro, to pomeni, da vas ne ogroža in vam ne želi škoditi. A to lahko v določenih poslovnih okoliščinah razumemo kot znamenje podrejenosti, posebej pri ženskah. Ženske se smehljajo več kot moški, tako v domačem kot poslovnem okolju. Če se na poslovnem dogodku znajdejo tako moški kot ženske, postane smehljanje žensk, v primerjavi z nenasmejanimi moškimi sogovorniki, znamenje šibkosti in vdaje.

Za ženske je zato veliko bolje, da količino smehljanja omejijo oziroma zrcalijo količino moških nasmeškov: ko se nasmehne moški, se nasmehnite tudi vi. Za moške pa velja ravno nasprotno. Žensko sogovornico boste veliko lažje prepričali, če boste zrcalili njeno količino smehljanja, torej se boste v povprečju smehljali več. Vseeno pa dodatno opozorilo za ženske: nasmeh je potreben in zaželen, pri redkih ženskah so ljudje pomanjkanje nasmeškov sprejeli kot pozitivno znamenje. Če se ženska ne smeji ali se smeji premalo, to najpogosteje razumemo kot znamenje nezadovoljstva ali jo označimo za nesrečno. Ravno nasprotno je pri moških: če se ne smejijo, je to znamenje samozavesti in prevlade.
Nagibanje vratu

Zelo podoben pomen ima rahel naklon (razgaljenega) vratu. Odkrit vrat enako kot pretirano smehljanje pomeni vdajo, saj človeka navidezno pomanjša in mu odvzame avtoriteto. Ženske ponavadi rahlo nagnejo glavo takrat, ko želijo pokazati naklonjenost moškemu sogovorniku, ki mu podrejeni položaj ženske prija, saj se tako čuti močnejšega. Zato naj ženske na sestankih ali pogajanjih ne nagibajo vratu, da ne ustvarjajo vtisa neenakovrednosti.
Objemanje same sebe

Eno najpogostejših znamenj, da je položaj za nas neprijeten ali stresen, je, da na prsih prekrižamo roki. Prekrižane roke lahko pomenijo, da se naše mnenje od sogovornikovega razlikuje, vendar ga želimo zadržati zase. Ta gesta je ena izmed najpogostejših na sestankih, pojavlja se v različnih trenutkih. Lahko takoj na začetku, kar odseva odklonilno stališče v zvezi z zadevo, ki jo bomo obravnavali, lahko pa tudi med diskusijo. Če se je sogovornik iz predhodno nevtralnega ali naklonjenega položaja (na primer telo nagnjeno naprej, roke na mizi, v rokah svinčnik) nenadoma odmaknil, prekrižal roki in se s stolom nekoliko odmaknil od mize, to pomeni, da mu nekaj ne diši.

Včasih roke prekrižamo samo delno: leva ali desna roka se tik pod prsmi oprime druge roke. Ta gesta pomeni, da potrebujemo materin objem, ki nam je že kot otroku zbujal občutek varnosti. V poslovni situaciji se bo spreten sogovornik, ki mu je sodelovanje ali dogovor v interesu, na to kretnjo takoj odzval: "Kaj mislite, kakšno je vaše mnenje o tej zadevi?"
Rokovnik kot pregrada

Enak pomen kot gesta prejšnje točke, ki pa ji lahko dodamo občutek nelagodja ali pomanjkanje samozavesti, je rokovnik, ki ga s prekrižanima rokama trdno stiskamo ob telo, preden stopimo v sejno sobo. Ker pred seboj nimamo mize, nam tak položaj ponuja občutek varnosti. Namesto tega rokovnik držimo v roki, druga roka mirno počiva ob telesu.

Podobno deluje damska torbica, ki jo na družabnih dogodkih stiskamo pod pazduho in se je oprijemamo z nasprotno roko, da "nam ne bi po naključju padla na tla", ali pa jo z obema rokama držimo pred seboj v višini nog. V takih primerih je, prav tako kot rokovnik, bolje držati torbico v roki, z drugo roko pa na primer držimo kozarec. S tem je zgornji del telesa odprt, sogovornikom pa lahko postrežete z ravno prav samozavesti.
Noge, prekrižane navznoter

Tipično znamenje plahosti in negotovosti pri ženskah so noge, prekrižane navznoter. Namesto običajno prekrižanih nog eno nogo spodvijemo pod drugo. Enak pomen imajo zavite noge, ko pri prekrižanih nogah zgornjo spodvijemo dvakrat. Kakršnakoli zaprtost telesa (prekrižane roke, noge, oboje) sogovorniku sporoča, da ste se čustveno oddaljili od dogajanja, najverjetneje, ker se z nečim ne strinjate, niste pa pripravljeni o tem spregovoriti. Noge, prekrižane kot opisujemo v tej točki, vaši okolici sporočajo, da nimate poguma, da bi izrazili svoje mnenje.
Glava na pladnju

Morda ste kdaj opazili sogovornico, ki je položila komolce na mizo, z eno roko prekrila drugo in na tak "pladenj" položila glavo? Tako moškemu sogovorniku sporoča, da si jo lahko dodobra ogleda. Ta kretnja ponavadi ni negativna, je samo znamenje všečnosti ali spogledovanja. V skupino kretenj, ki pomenijo spogledovanje, sodi tudi odstranjevanje dolgih las z vratu oziroma prsnega koša na hrbtni del telesa.
Dotiki pod očmi

Tri klasične geste laganja so zastiranje oči, prekrivanje ust in zatiskanje ušes. Na različne načine in odvisno od tega, za kako debelo laž gre. Za to obstoji preprost razlog. Oseba, ki se je zlagala ali precej prikrojila resnico, se sramuje in vam zato ne želi pogledati v oči, s prekrivanjem ust želi preprečiti, da bi se zlagala znova, ušesa pa si je zatisnila, ker se zaveda, da je izrečena laž sramotna. Ker ženske uporabljajo ličilo, si ne manejo ali prekrivajo oči, temveč z nežnimi, nevsiljivimi dotiki tik pod očesom sporočajo povsem enako. Ta gesta se zlahka pojavi tudi, če imate v rokavu skrit adut, ki ga ne želite odkriti ali ga nameravate prihraniti za primernejši trenutek.

Mojca Žirovnik Bocelli je trenerka nevrolingvističnega programiranja (NLP).

vir: www.finance.si
 
Prijava
uporabniško ime
geslo
zadnja tema:
stran je omogočila:
 
  Cesta Marežganskega upora 2, 6000 Koper | Tel. +386 5 6658 231; Fax. +386 5 6658 299 | TR.ŠT.10100-0035808321